5 dakikalık okuma

Yapmış Olduğum 24 Google Javascript Testinden Neler Öğrendim?

Arkadaşlar merhaba, kanalıma hoş geldiniz.

Bir süredir Google’ın javascript’i nasıl taradığı ve nelere dikkat ettiğini daha iyi anlamak için testler yapıyordum.

24 tane farklı javascript kodunu test ettikten sonra Google’ın JS konusunda baya yol kat ettiğini gördüm.

Gelin beraber neler yaptım üzerinden geçelim.

Neden test yaptım?

Bir şeyin nasıl çalıştığını anlamanın en iyi yolu onu kurcalamak, test etmek yeri gelince bozmaktır bence.

Bu düşünceyle Google’ın JS tarafında crawl yeteneğini nasıl geliştirdiğini anlamaya çalıştım.

Bu sayede SEO danışmanlığı verdiğim markalarda oluşan JS sorunlarını da daha sağlıklı çözmeyi hedefliyordum.

js-sari-compressor

8 dakikalık okuma

Yapabileceğiniz En Kötü 50 SEO Hatası & Çözümleri

ilyas teker digitalzone
Cumartesi sabahın 10:00’u ve sıcacık yataklarından kalkıp gelen harika insanlar :)

22 Ekim 2016’da ZEO‘nun düzenlediği Digitalzone etkinliğinde Yapabileceğiniz En Kötü 50 SEO Hatası & Çözümleri‘ni anlattım. Katılma şansı olmayanlar için sunumu ve diğer notları blogum altından da paylaşayım istedim. Dilerseniz slideshare altından PDF’i download edebilirsiniz. Afiyet olsun.

5 dakikalık okuma

SEO’da 2016’nın Gündeminde Ne Olacak?

Sevgili Aykut Aslantaş‘ın da desteğiyle hep beraber Digital Age dergisi için 2016 dünyasında SEO’da bizi neler beklediğini yazdık. Yiğit Konur, Arda Menteş, Ata Gür, Serbay Arda Ayzit, Uğur Eskici, Ümit Mustafa, Ümit Yılmaz gibi sektördeki dostlarında katkılarıyla ortaya çok güzel bir yazı çıktı. Ben de dergide kısaltılan ama uzunca cevapladığım soruları bloguma taşımak istedim.

digital-age-dergi-seo-2016

O zaman haydi bakalım 2016’da bizi neler bekliyor.

12 dakikalık okuma

En Yaygın 14 SEO Sorununu DeepCrawl Kullanarak Nasıl Çözersiniz?

Ayni zamanda board member‘i oldugum DeepCrawl icin guzel bir yazi hazirladim. Yaziyi okumaya baslamadan once eger yillardir Deepcrawl kullaniyorsaniz bu yazi sizin icin basit olabilir. Bu yaziyi Deepcrawl yeni kullanmaya baslayan ya da baska hangi durumlarda nasil kullabilirim diye dusunenler icin yazdim.

seo hatalari

Teknik analizleri seviyoruz degil mi? Bulmaca gibi sorunun oldugu noktalari tespit edip cozerek daha sonra da Google’da organik trafigimizi yukseldigini gormek bizi mutlu ediyor olsa gerek. Teknik analizlerimiz icin Deepcrawl olmazsa olmaz bir arac bizim icin. Hem sitemizin teknik kisimlarindaki hatalari detaylica anlamamizi sagliyor hem de analiz ettigimiz yuzbinlerce sayfayi birbiri ile kiyaslayip olasi content sorunlarini daha net gormemizi sagliyor. Henuz Deepcrawl ile tanismadiysaniz sizi boyle alayim, bir goz atin derim.

Bugun sizlere Deepcrawl kullanarak kolaylikla altindan kalkabilecegimiz 14 farkli durumu paylasmaya calisacagim. Eminim bu senaryolarda siz farkli araclar ya da methodlar kullaniyorsunuzdur ama Deepcrawl ile bu senaryolari daha kolay ve hizli cozebilecegimizi bilmenizi isterim. O zaman lafi daha fazla uzatmadan baslayalim mi?

1 dakikalık okuma

Empatik.net & Staj Okulu için verdiğim 3. SEO seminerim

Stajokulu öğrencileri için daha önce verdiğim SEO seminerlerime (#1#2) bu yılda devam ederek hızla gelişen web’in en büyük kahramanı olan Google’dan ve SEO kavramından bahsetmeye çalıştım. Önceki senelerin aksine bu sene daha fazla demo ağırlıklı ve yüzeysel bir sunum oldu. (zaman kısıtlılığı nedeniyle)


Google Webmaster Tools üzerinde demo yaparken

Sunum sonrasında çekiliş yaparak kazanan bir arkadaşa kitap hediye ettim : ) Fotoğraflar teknik bir sorundan dolayı çok kötü çıktı, o yüzden 1-2 tane ekleyebiliyorum. Sunuma yazının devamından ulaşabilirsiniz. Baştan uyarayım çok basic bir sunum.

1 dakikalık okuma

Yeni trend: Facebook SEO

Google’un sosyal ağlara verdiği önemi hepimiz biliyoruz. Kendisini sadece bir arama motoru olarak konumlandırmayıp sosyal ağlarla olan ilişkisini gün geçtikçe arttırıyor. Son olarak yaptığı Facebook sayfalarıyla alakalı arama sonuçlarında ilgili sayfanın alt sayfalarını da görüyor olmamız bunun bir göstergesi aslında.

Fan sayfaları artık daha değerli. WordPress patlamasından sonra Facebook sayfası patlaması da yakındır. Ha unutmadan Facebook sayfalarınıza SEO yapılır : )

2 dakikalık okuma

2 yılda SEO faktörleri nasıl değişti?

Her sektörde olduğu gibi SEO sektöründe de geçen zaman içerisinde ciddi değişimler yaşandı. Bu değişimler kimi sitelerin yüzünü güldürürken, kimilerinin de organic trafiklerinin düşmesine neden oldu. SEOmoz’un şu sunumunu incelerken fark ettiğim değişimleri sizinle de paylaşmak istiyorum.

2009 Ranking

2011 Ranking

Peki neler değişmiş?

Grafiği incelediğinizde değişimleri zaten görüyorsunuz benim asıl dikkat çekmek istediğim noktalar şunlar;

– Domain üzerinde keyword kullanımının önemi %4 artmış. Bu da demek  oluyor ki long-tail çalışmalarda hedeflediğimiz kelimelerin root domainde yer almasına özen göstermeliyiz.

– %1’lik Sosyal değer artışı, arama motorlarının Sosyal Medya’ya ne kadar önem verdiğinin bir göstergesi. Buradaki %1’lik artış bir çok sonuçta daha fazla etkili olabiliyor.

– Marka sitelerinin ilgili sonuçlarda üst sıralarda yer alması +%2 değer kazanmış. Herşey daha sağlıklı sonuç için prensibi giderek daha iyi anlaşılıyor.

– 2009’da etkili olmayıp 2011’de %7’lik bir oranda etkili olmaya başlayan Keyword-Agnostic (nasıl Türkçe’ye çevirilir bilemedim) özellikleri sıralamaların değişiminde olumlu sonuçlar gösteriyor.

– Organic sonuçlarda yüksek tık alan sayfaların daha ön planda olması için yapılan geliştirme %6’lık önem kazandı.

– Keyword-Agnostic özelliklerinin domain’e olan etkisi 2009’da yokken 2011’de %5’lik öneme sahip oldu.

Sonuç

Arama motorlarındaki tüm geliştirmeler daha faydalı, daha sağlıklı sonuçlar göstermek için her geçen gün değişiyor, farklılaşıyor. Bu süreçte site sahiplerine düşen görev bu değişimleri iyi analiz edip, hiç zaman kaybetmeden sitelerine uygulamak olmalıdır.

1 dakikalık okuma

Yeni bir iş, yeni bir heyecan

E-Pazarlama Uzmanı olarak çalıştığım süre zarfında bana çok şey katan, birbirinden değerli insanları yakından tanıma fırsatı bulduğum, Türkiye’nin en köklü ve inovatif şirketlerinden birisi olan EBİ’de ki çalışma hayatım yaklaşık 1 ay önce bitti. Bilmeyenler için hatırlatmakta fayda var. EBİ, Siberalem.com, idefix.com, itiraf.com, evlilikmerkezi.com, prefix.com.tr, sabitfikir.com, tlinkpara.com gibi alanında büyük projelere sahip bir firma.

Yeni işimde Mynet‘te SEO Executive olarak çalışıyorum. 40’tan fazla olan Mynet servislerinin SEO geliştirmelerini organize ediyorum. Bildiğiniz üzere Mynet Türk internetinin en büyük portallarından birisi. Haliyle buradaki enerji ve tempo inanılmaz : )

Unutmadan, ilk iş günümde beni yalnız bırakmayıp bonnyfood gönderen Burak Budak ve Serhat Bıçakçı‘ya bir kez daha teşekkür ediyorum. Sağolun canlarım, afiyetle yedik meyveciklerinizi : )

Eski yazılar