Her sektörde olduğu gibi SEO sektöründe de geçen zaman içerisinde ciddi değişimler yaşandı. Bu değişimler kimi sitelerin yüzünü güldürürken, kimilerinin de organic trafiklerinin düşmesine neden oldu. SEOmoz’un şu sunumunu incelerken fark ettiğim değişimleri sizinle de paylaşmak istiyorum.

2009 Ranking

2011 Ranking

Peki neler değişmiş?

Grafiği incelediğinizde değişimleri zaten görüyorsunuz benim asıl dikkat çekmek istediğim noktalar şunlar;

– Domain üzerinde keyword kullanımının önemi %4 artmış. Bu da demek  oluyor ki long-tail çalışmalarda hedeflediğimiz kelimelerin root domainde yer almasına özen göstermeliyiz.

– %1’lik Sosyal değer artışı, arama motorlarının Sosyal Medya’ya ne kadar önem verdiğinin bir göstergesi. Buradaki %1’lik artış bir çok sonuçta daha fazla etkili olabiliyor.

– Marka sitelerinin ilgili sonuçlarda üst sıralarda yer alması +%2 değer kazanmış. Herşey daha sağlıklı sonuç için prensibi giderek daha iyi anlaşılıyor.

– 2009’da etkili olmayıp 2011’de %7’lik bir oranda etkili olmaya başlayan Keyword-Agnostic (nasıl Türkçe’ye çevirilir bilemedim) özellikleri sıralamaların değişiminde olumlu sonuçlar gösteriyor.

– Organic sonuçlarda yüksek tık alan sayfaların daha ön planda olması için yapılan geliştirme %6’lık önem kazandı.

– Keyword-Agnostic özelliklerinin domain’e olan etkisi 2009’da yokken 2011’de %5’lik öneme sahip oldu.

Sonuç

Arama motorlarındaki tüm geliştirmeler daha faydalı, daha sağlıklı sonuçlar göstermek için her geçen gün değişiyor, farklılaşıyor. Bu süreçte site sahiplerine düşen görev bu değişimleri iyi analiz edip, hiç zaman kaybetmeden sitelerine uygulamak olmalıdır.

Kategori: SEO

About ilyas teker

İlyas, az markaya, özel olarak hazırlanan SEO danışmanlığı veren Mosanta’nın kurucusu.

12+ yıldır SEO alanında Pegasus, Coca-Cola, adidas, Sony gibi 200’den fazla markaya Türkiye, Avrupa ve Amerika’da SEO danışmanlığı verdi. Uzun bir süre Amerika, Chicago’da SEO Direktörü olarak çalıştı.

Dijital pazarlama ile ilgili konferansların yanında İlyas, popüler bir çok pazarlama dergisi ve web sitesinde makaleler yazıyor.

Ayrıca İngiltere’de faaliyet gösteren DeepCrawl şirketinin danışman kurulunda yer alıyor.