Giderek rekabetin arttığı veritabanı yönetim programları arasında Microsoft sağlam bir adım attı. 2005 sürümene kıyasla bu sürümde bir çok yeni özellik eklenmiş. Aslında bu özellikler daha çok kullanıcılardan gelen istekler diyebiliriz. Dİğer veritabanı programında yapabiliyorum ama burada neden yapamıyorum gibi şikayetleri bastırmışlar aslında. Teknik ve görsel olarakta tadından doyulmayacak bir hal almış. Programa yeni neler eklendi diye bakarsak…
Configuration Servers: Fazla sayıda SQL Serverı yönetmesi gerekenlerin seveceği bir özellik.
Policy-Based Management: Yine fazla sayıda SQL’i olan, SQL’lerle ilgili çok sayıda kişinin işlem yaptığı ortamlarda ilke tabanlı yönetim imkanı getiren güzel bir özellik.
Resource Governor: SQL Serverı paylaşan çeşitli kullanıcı istek gruplarının birbirlerinin performanslarını etkilediği durumlar için birebir. Hangi grubun ne kadar kaynak kullanabileceğini sınırlayabiliyorsunuz. Daha iyi bir trafik yönetimi sağlayacaktır.
Data Collector: SQL server performansını ve sorunlarını artık bir veri ambarı yaklaşımı ile incelemek mümkün olacak.
Plan Freezing: Bellekte yüklü planları daha detaylı yönetmeye imkan tanıyacak.
Transparent Data Encryption: Uygulamalarınızda hiç değişiklik yapmadan sadece veritabanı konfigürasyonu ile diskte verilerinizin şifreli olarak bulunmasını sağlayabileceksiniz.
Auditing All Actions: Veritabanında neler oluyor… Daha iyi inceleme imkanı…
FILESTREAM Data Type: Büyük dosyalarınızı dosya sisteminde tuttuğunuz halde üzerlerinde yapılan işlemlere transactional olma özelliği kazandırabileceksiniz.
Spatial Data: Uzam dataları tutan uygulamaları desteklemek için birebir. Hem coğrafi konum, hem de şekil bilgileri için…
Hot Add CPU: Daha iyi high availability desteği sağlamış olacak.
Conflict Detection: Çatışmaları daha iyi yönetmeye imkan tanıyacak.
Change Data Capture: Triggerlara gerek olmadan sadece birkaç prosedür çalıştırarak istediğiniz tabloları takibe alabileceksiniz. Belirli bir tarih aralığında değişen satırlar hangileri? Hangi işlem yapılmış? Hangi kolonlar etkilenmiş? Hepsinin cevabını bulmak mümkün.
MERGE statement: Kayıt varsa UPDATE, kayıt yoksa INSERT.
Report Designer: Teknik olmayan ama rapor geliştirme sorumluluğu olan insanlar bu stand-alone windows uygulaması ile Business Intelligence Development Studio kullanmadan rapor geliştirebilecekler.
Analysis Services Wizards: Analysis Services’ta wizardlar artık çok daha iyi küpler tasarlamaya yönlendirecek sizi. Microsoft’un en iyi yaptığı işlerden birisi kullanıcı davranışı analizi. Yeni wizardları kullanmak biraz daha zahmetli bazı noktalarda, ama ortaya çıkan küp tasarımları çok daha iyi. (kaynak)
gibi bazı özellikler programı daha esnek ve kullanışlı hale getiriyor.
Download yapmak isteyenler ;
- SQL Server 2008 Express
- SQL Server database engine – basit veritabanı kullanımı.
- SQL Server 2008 Express with Tools
- SQL Server database engine
- SQL Server Management Studio Basic – Veritabanı yaratımı ve sunucu yönetimi için gerekli araçları içerir.
- SQL Server 2008 Express with Advanced Services
- SQL Server database engine
- SQL Server Management Studio Basic
- Full-text Search – yüksek performanslı metin bazlı arama motoru.
- Reporting Services – entegra rapor yaratma ve tasarlama araçları
Herkese iyi çalışmalar..
merhaba , yazınız için elinize sağlık çok güzel olmuş,
sql server 2005 express edition 4 gb veritabanı büyüklüğünü ve 1 gbsistem belleğini destekliyordu. Acaba sql server 2008 de durum nasıl, teşekküler.
@Ümit KOÇYİĞİT : Maalesef o konuda bir iyileştirme yok. SQL Server 2008 kısıtlamaları aynen 2005 teki gibi. 4 Gb veritabanı büyüklüğü, 1 Gb sistem belleği ve 1 CPU desteği var.
Veritabanı tasarımı yaparken farklı projelerin tüm tablolarını tek bir veritabanında planlamak mı daha verimlidir yoksa veritabanları kendine has verilerin tutulduğu tablolar ile farklı farklı olarak mı tasarlanmalıdır. Hangi tasarımın tercih edilmesi uygundur? tek bir veritabanı mı yoksa ayrı ayrı veritabanları mı?
Musa,
Farklı DB tamamen farklı projeler için kullanılır. Bir projede genelde 1 DB kullanılır ve onlarca ilgili table mevcuttur. Çok ihtiyaç duyulmadıkça farklı DB kullanılmaz.