WordPress benim çok sevdiğim script’lerden biri. Çok esnek, giydirilebilir ve geliştirilmeye açık. Hal böyle olunca herkes birşeyler katıyor wordpress’e. WordPress için geliştirilen binlerce plugin var desek yalan söylemiş olmayız herhalde :) Bende sizler için wordpress’in resmi sitesinde en çok indirilen 6 plugini inceleyeceğim. Bunlar arasında şuan kullandıklarım da var. Dilerseniz sözü daha fazla uzatmadan pluginleri incelemeye koyulalım…

Akismet

Akismet, sitemize spam (istenmeyen reklam amaçlı) yorumların gelmesini engellemek için geliştirilen bir plugin. Mantığı şu aslında; eğer yorum içerisinde çok sayıda linklenmiş kelime ya da kelime grupları varsa bunları spam olarak algılıyor ve onaylanmamış yorumlar kısmıda değil spam yorumlar kısmında barındırılmasını sağlıyor. Daha sonra dilersek spam yorumlar içerisinden bu yorum spam değil diye gelen bazı yorumların spam olmadığını plugine belirtebiliyoruz. Çok kullanışlı bir plugin ve geliştirilmeye devam ediyor.

Denemeyen yoktur ama halen denemeyen varsa buradan indirip deneyebilirler..

WordPress Automatic upgrade

Gün geçmiyor ki wordpress’in yeni bir sürümü çıkmasın. Yazımın başında da dediğim gibi geliştirilmeye çok açık olduğu için geliştiriciler herhangi bir güvenlik açığı ya da şunu şöyle yapsak daha güzel olur düşüncesi içine girdikleri zaman wordpress’in yeni sürümünü çıkartmakta zorlanmıyorlar :)

Bu güncellemelere ayak uydurmakta zorlananları düşünen keithdsouza, ronalfy isimli iki geliştirici bu işi otomatiğe bağlamaya karar vermişler. WordPress’in yeni bir sürümü çıktığında plugin bunu size otomatikmen bildiriyor ve dilerseniz sisteminizi otomatik olarak bir üst sürüme yükseltiyor. Bunu yapmadan önce pluginlerin, database’nin yedeğini alıyor ve ondan sonra yükseltme işlemine başlıyor. Benim kullandığım zaman içerisinde yeni wordpress sürümünü kendi ingilizce sitesinden çekiyordu şimdi wordpress-tr.com‘dan Türkçe sürümü çektirilebiliyor mu bilmiyorum açıkca söylemek gerekirse :)

Denemek isteyenler buradan indirip deneyebilirler.

All in One SEO Pack

Benim için olmazsa olmaz olan bu plugin ile  google amca ile dostluk ilişkilerinizi arttırmış oluyoruz. Nasıl yani dediğinizi duyar gibiyim. Şöyle ki ; bu plugin sayesinde sitemizin SEO adına bir çok ayarını yapmış oluyoruz. Anasayfamızın title kısmından tutun da girmiş olduğumuz yazılar için özel olarak title hazırlamaya kadar bir çok SEO özelliğini barındırıyor içerisinde. Ayrıca eski wordpress sürümlerini kullananlar için tag sistemi de entegre edilmiş durumda. META etiketlerinde de gayet başarılı bir plugin.

Denemek isteyenler buradan indirip deneyebilirler.

cformsII – contact form

Bir form düşünün içerisinde ihtiyacınız olan herşey var. Üstelik yeni web teknolojilerini de destekliyor. Sadece iletişim formu olarak değil kullanıcılarınızdan her türlü bilgiyi alabileceğiniz bir form. İstediğiniz kadar giriş alanı oluşturup bunları özelleştirebiliyorsunuz. Mesela bir yazınızda kullanıcılara birşey sorup anında cevabını bu form aracılığıyla alabileceksiniz. Bende sitemde iletisim formunda kullanıyorum kendilerini. Sizlere de şiddetle tavsiye ederim :)

Denemek isteyenler buradan indirip deneyebilirler. Ayrıca Türkçe paketine de  buradan ulaşabilirsiniz.

WP Super Cache

Bildiğiniz gibi wordpress hemen hemen herşeyi database’den çekiyor. Durum böyle olunca günlük tekil ziyaretçi sayısı yüksek olan wordpress kurulu site sahipleri bununla baş edemiyor ve gün içerisinde fazla sql bağlantısından sunucuları zarar görebiliyor ya da kapanıyor. (Kendimden biliyorum.)

Plugin ise şu işe yarıyor; belirlediğiniz sayfalar hariç diğer sayfaları database’den birkez çekip html olarak server’a kaydediyor ve daha sonrasında kullanıcılar o sayfayı görmek istediğinde sayfa yeniden yorumlanmayıp html olarak kaydedilen sayfa kullanıcıya gönderiliyor. Pluginin ayarlarında html olarak kaydedilen bu sayfanın ne kadar süre server’da kalacağı ayarlanabiliyor. Bu süre bittiğinde ise sayfa yeniden yorumlanıp yine html olarak kaydediliyor. Bunun nedeni ise sayfa içinde değişiklikler olduysa bunu da html sayfaya dahil etmek.

Bu eklentiyi kullanabilmeniz için php sunucunuzun safe_mod ayarını off yapmanız gerekmektedir. Yine FTP den bazı dosyaların CH-MOD ayarını yazılabilir yapmanız gerekiyor. Eklentiyi kurmaya çalıştığınızda bunları göreceksiniz zaten. Korkmayın kurulması ve kullanılması o kadar da zor değil :)

Denemek isteyenler buradan indirip deneyebilirler.

WP-DB-Backup

Site sahipleri iyi bilirler yedekler her zaman baş belasıdır. Belirli aralıklarla site yedekleri alınması lazım ancak; bu yedek alımları unutulduğunda ya da sitede bir sorun oluştuğunda elimizde ki yedek günler öncesine ait ise insanın morali bozulmuyor değil hani :)

Bunu düşünen filosofo, skippy, Firas, LaughingLizard, MtDewVirus, Podz, Ringmaster isimli geliştiriciler database yedeğini almayı da otomatiğe bağladılar. Kullanırken dikkatli olmanız gerekiyor aslında. Ben bu plugin ile aldığım database yedeklerinde Türçe karakter sorunu yaşadım.

Otomatik olarak aldığı DB yedeklerini isterseniz mail adresinize de gönderiyor. Son sürümünü denemedim ama bayağı geliştirildiğine inanıyorum. Nede olsa en çok indirilen eklentiler arasında.

Denemek isteyenler buradan indirip deneyebilirler.

Soru ve sorunlarınızı buradan belirtebilirsiniz. Elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım.

Herkese iyi çalışmalar..

About ilyas teker

İlyas, az markaya, özel olarak hazırlanan SEO danışmanlığı veren Mosanta’nın kurucusu.

12+ yıldır SEO alanında Pegasus, Coca-Cola, adidas, Sony gibi 200’den fazla markaya Türkiye, Avrupa ve Amerika’da SEO danışmanlığı verdi. Uzun bir süre Amerika, Chicago’da SEO Direktörü olarak çalıştı.

Dijital pazarlama ile ilgili konferansların yanında İlyas, popüler bir çok pazarlama dergisi ve web sitesinde makaleler yazıyor.

Ayrıca İngiltere’de faaliyet gösteren DeepCrawl şirketinin danışman kurulunda yer alıyor.