Google hızlı arama servisini (Google Instant) devreye soktuktan sonra birçok kişinin kafasında soru işaretleri oluştu. Bu yenilik acaba SEO’yu nasıl etkileyecek, Google SEO’yu bitirmek mi istiyor, Adwords reklamları eskisi kadar tık alabilecek mi? … Servis, Türkiye’de henüz aktifleştirilmediği için Türk kullanıcılarının bu servise yaklaşımları hakkında detaylı yorumları yok. Yabancı bloglarda yaptığım araştırmalar ve okuduğum makaleler doğrultusunda Google Instant SEO’yu olumlu etkiledi. Kullanıcılar eskisi gibi 1-2 kelime değil, 3-4-5 kelime arayarak istedikleri sonuca ulaşmayı hedefliyor. Bu noktada long-tail daha fazla önem kazanmış oldu.

Google Instant servisinden önce ve sonra olmak üzere yapılan testlerden oluşan grafikleri analiz edelim…

880,000 Arama Analizi

Yeşil olan aramalar Google Instant servisinden öncesini, turuncu olan aramalar ise Google Instant servisinden sonrasını yansıtıyor. Grafikte de görebileceğimiz gibi 1, 4, 5 ve 6 kelime aramaları daha fazla olmaya başladı. 2 ve 3 kelime aramalarında da zamanla diğer rakamı geçeceğini düşünüyorum.

10,000’den Fazla Arama Kaynağı

Yeşil olanlar Google Instant öncesini, turuncu olanlar ise sonrasını yansıtıyor. Diğer grafikte olduğu gibi sonuçlar hemen hemen aynı.

Google’dan Gelen Trafik

Google Instant’tan önce siteye gelen toplam ziyaretçi ve siteye yönlenirken aratılan anahtar kelimeler azken, Google Instant’dan sonra bu rakam giderek artmıştır.

Sonuç

Google Instant klasik arama mantığını değiştirdi. Çok daha yenilikçi ve kullanıcıların aradıklarına ulaşmaları için çok daha fazlasını vaadediyor. Yukarıda ki grafiklerde de gördüğümüz gibi Google Instant SEO’yu olumlu etkiliyor, etkileyecek. SEO çalışmalarınızı her zaman uzun vadede yapılandırarak, long-tail kelimeler üzerindeki geliştirmelerinizde Google Instant değişikliğini göz ardı etmeyin.

Kategori: SEO

About ilyas teker

İlyas, az markaya, özel olarak hazırlanan SEO danışmanlığı veren Mosanta’nın kurucusu.

12+ yıldır SEO alanında Pegasus, Coca-Cola, adidas, Sony gibi 200’den fazla markaya Türkiye, Avrupa ve Amerika’da SEO danışmanlığı verdi. Uzun bir süre Amerika, Chicago’da SEO Direktörü olarak çalıştı.

Dijital pazarlama ile ilgili konferansların yanında İlyas, popüler bir çok pazarlama dergisi ve web sitesinde makaleler yazıyor.

Ayrıca İngiltere’de faaliyet gösteren DeepCrawl şirketinin danışman kurulunda yer alıyor.