google internet reklamcılığı

Bugün Google günüydü desem abartmış olmam herhalde. Neredeyse tüm gün ( 09.00 – 17.30) Google programındaydık. Programındaydık diyorum çünkü Volkan Görgülü ve Tolga Eğilmezel ile beraberdim. Umduğumdan da güzel geçti. Google tüm detayları düşünmüş doğrusu. Programın yapılacağı salon açılmadan önce misafirlerin bekleyeceği salonda açık olarak çay, kahve ve meyve servisi yapıldı. Öğle yemeği arasında yemeğimizi bile verdi google daha ne olsun :) yemek içmek bir yana konuşmacılar üst düzey yönetimden (Altar Kartal -Bilge Adam- hariç) olunca programın tadı da bir başka oldu tabi. Daha önce hiçbir yerde okumadığım bilgilere sahip olma şansı yakaladım. Merak etmeyin sıkı not tuttum paylaşacağım sizinle de :) Şimdi programın konusundan ve konuşmacıları değindiği başlıca noktalardan bahsedelim birazda..

Programın Konusu

Program genel olarak Google Adsense ve Google Adwords nedir, firmalara & bireylere sağladığı yararlar ve bu uygulamaları nasıl daha yararlı kullanabiliriz sorularına cevap olacak nitelikte oldu.

Konuşmacılar

Mikrofonu konuşmacılara verelim. Söyleyecekleri çok şey var.

“İnternet kullanıcı sayısı bakımından dünya’da 13. sıradayız.” Bu mutlu haberle sözlerine başladı Mustafa İçil. Sonrasında Google tarihçesinden, Google nin nasıl kurulduğundan, hangi zorlukları aşarak bugüne geldiklerinden bahsetti bize.

Google ‘nin logosunda ki renkleri o zamanlar sermayeleri olmadığından server parçalarını bir arada tutması için kullandıkları bildiğimiz lego parçalarının üzerinde ki renklerden aldığını söyledi. Bende çok şaşırdım doğrusu. Sonrasında Google ‘nin asıl amacının tüm bilgileri organize etmek, evrensel olarak erişilebilir ve kullanışlı hale getirmek olduğundan bahsetti.

  • Esra Güler, Google Türkiye Ürün Pazarlama Yöneticisi

Esra Hanım, reklam uzmanlığı sınavı hakkında genel bilgiler verdi. Kısaca bahsetmek gerekirse bu sınavı geçince Google tarafından bir sertifika veriliyor ve sertifikalı bir reklam uzmanı oluyorsunuz. Bu ne işe yarıyor? Bu sertifikaya sahip firmalar google tarafından müşteri gönderilen firmalar olabiliyor.

  • Çiğdem Canatan, Google Adwords Müşteri İlişkileri Yöneticisi

Çiğdem Hanım, adsense sayfası ve kullanımı hakkında bilgiler verdi. Adsense ‘nin pek kullanılmayan özelliklerinden bahsetti. En çok hoşuma giden ise adwords ‘e reklam vermek isteyen kişinin il olarak seçim yapabilmesi ya da haritadan seçtiği bir noktanın 50km civarında reklamlarının görünecek olması Google’nin reklam piyasasında ki gücünü tekrar gözler önüne seriyor.

  • Eren Kantarlı, Google Türkiye Ürün Pazarlama Uzmanı

Eren Bey, Google’nin yeni hizmeti olan Insights ‘tan bahsetti. Ne işe yarar diye bakacak olursak seçtiğimiz ülke, tarih ve kategorilerde arama yapacağımız kelimenin bizden önceki arama istatistiklerini sunan kaliteli bir uygulama.

Yine bir başka google uygulaması olan Google Trends aradığınız iki kelimenin detaylı olarak karşılantırılmasını ve çeşitli kaynaklardan size linkler sunmayı amaçlıyor. Mesela britney spears ve paris hilton ‘u buradan karşılaştırabiliriz.

Devam edecek olursak Google alerts ‘ten bahsettik biraz. Medyada olan bitenleri takip eden ajansların web versiyonu Google alerts. Siz haberdar olmak istediklerinizi yazıyorsunuz, yazdığınız şeyle ilgili herhangi bir sitede bir yazı filan yayınlanırsa Google hemencecik size mail atıyor ve sizi mutlu ediyor :)

Hatice Hanım, Google ‘nin standart aramasını biraz geliştirirsek özel arama sayesinde aramak istediğimiz şeye daha çabuk ve kolayca ulaşabileceğimizden bahsetti. Bazı sayfalarda gördüğümüz Google arama kutusuna girilecek kelimenin bizim istediğimiz sitelerde arama yapabileceğini biliyor muydunuz?

Reklam alanlarının sitelere yerleşimi ve kullanıcıların daha sık tıkladıkları reklam alanlarından bahsetti. Biz kullanıcılar daha çok sitenin üst, orta ve sol üst kısımlarını kullanıyormuşuz reklam tıklamalarında :)

Admanager, Google ‘nin üzerine sıkı çalıştığı bir başka proje. Amaç reklam alanlarına farklı bir yaklaşım. Detaylı bilgiyi burada bulabilirsiniz.

Programın en pasif konuşmacılarından biriydi. Ben anlatımını (birşey anlattı mı, okudu mu?) hiç beğenmedim. Slayt ekranına yansıtılan Google Webmaster servisini slayttan okudu resmen. Üzüldüm çünkü ben daha fazlasını bekliyordum. Neyse ki sadece bu konuşmacıyla kaldı bu amatörlük.

Mahir Bey, Google Analytics ‘in kullanımı, bizlere sağladığı hizmetler ve kullananların beklentilerinin nasıl karşılandığından bahsetti. Google Analytics kullanan  bir siteye dışardan gelen kullanıcının sitede kaç dk kaldığı, çıktıktan sonra hangi sayfaya gittiğini, yine çıktıktan sonra tekrar siteye girip girmediğini kontrol eden mekanizmadan bahsetti. Tabi Google Analytics sadece bunları değil inanılmaz bir raporlama sistemini de bünyesinde barındırıyor.

  • Ömer Keser, Google Adwords Müşteri İlişkileri Uzmanı

Programın en fazla zaman ayrılan sunumunu yaptı bize Ömer Bey. Derinlemesine Google Adwords isimli sunumuyla Adwords hakkında bilmediğimiz bir çok bilgiye sahip olmamızı sağladı. Google aramalarında sağda ve üst kısımda çıkan sponsor bağlantılarının mantığından konuştuk. Bu bölümle ilgili o kadar çok not almışım ki hangi birini yazsam diye düşünüyorum. Ben en iyisi ilk fırsatta Google Adwords hakkında detaylar adında bir yazı yazayım. Orada hepsini paylaşırım hemde konu bütünlüğü sağlanmış olur.

Genel olarak konuşmacılar bunlardan bahsetti. Atladığım ya da kaçırdığım noktalar mutlaka vardır. Bir kaçtane de resim çektim bakmak ister misiniz?

Resimler

(Üzerine tıklayrak büyütebilir ve klavyenin yön tuşlarını kullanarak diğer resimlere geçiş yapabilirsiniz)

Google Internet Reklamcılığı Google Internet Reklamcılığı Google Internet Reklamcılığı

Google Internet Reklamcılığı Google Internet Reklamcılığı Google Internet Reklamcılığı

Google Internet Reklamcılığı Google Internet Reklamcılığı

Teşekkürler Google!

Kategori: Etkinlikler

About ilyas teker

İlyas, az markaya, özel olarak hazırlanan SEO danışmanlığı veren Mosanta’nın kurucusu.

12+ yıldır SEO alanında Pegasus, Coca-Cola, adidas, Sony gibi 200’den fazla markaya Türkiye, Avrupa ve Amerika’da SEO danışmanlığı verdi. Uzun bir süre Amerika, Chicago’da SEO Direktörü olarak çalıştı.

Dijital pazarlama ile ilgili konferansların yanında İlyas, popüler bir çok pazarlama dergisi ve web sitesinde makaleler yazıyor.

Ayrıca İngiltere’de faaliyet gösteren DeepCrawl şirketinin danışman kurulunda yer alıyor.