Sevgili Aykut Aslantaş‘ın da desteğiyle hep beraber Digital Age dergisi için 2016 dünyasında SEO’da bizi neler beklediğini yazdık. Yiğit Konur, Arda Menteş, Ata Gür, Serbay Arda Ayzit, Uğur Eskici, Ümit Mustafa, Ümit Yılmaz gibi sektördeki dostlarında katkılarıyla ortaya çok güzel bir yazı çıktı. Ben de dergide kısaltılan ama uzunca cevapladığım soruları bloguma taşımak istedim.

digital-age-dergi-seo-2016

O zaman haydi bakalım 2016’da bizi neler bekliyor.

Markalar neden SEO’yu seçmesi gerek?

Cevabı basit. Hiçbir markanın sınırsız pazarlama bütçesi yok. Ücretsiz olarak yeni insanlara ulaşabilecekleri ve gelir elde edebilecekleri en performanslı kanal arama motorları. İnsanlar sizinle ilgili ürünleri / servisleri arıyorlar ve onlarla buluşma noktanız arama motorları. Burada da insanların sizi fark etmesi için aranılan kelimelerde çıkan sonuçlarda ilk sayfada hatta ilk 3 sırada olmalısınız. Ayrıca yükselen mobil kullanım oranları da insanların arama alışkanlıklarını değiştirdi. Her şey mobilitiye doğru ilerlerken her an kullanıcılar sizin sattığınız bir ürünü ya da hizmeti arıyor olabilirler. Doğru kurgulanan SEO stratejisiyle birlikte yeni insanlara arama motorları aracılığıyla ücretsiz olarak ulaşmanız 2016 yılına girdiğimiz şu günlerde artık daha da fazla önem kazanıyor.

2016’da SEO ve markalaşma anlamında ne gibi değişiklikler meydana geleceğini öngörüyorsunuz?

2016 çok daha zorlu bir yıl olacak SEO ve markalar için. Neredeyse 1 yıldır Amerika’da SEO çalışmalarını yönetiyorum ve rekabetin katlanarak arttığını çok net görebiliyorum. Benzer şekilde bu durum Türkiye’de de hissedilecek. Bir tarafta Türkiye’de pazar lideri olan Google’ın yaptığı algoritma güncellemelerindeki radikal değişimler SEO çalışmalarının daha da fazla emek ve zaman alacağının göstergesi durumunda iken diğer tarafta markalar ise bu kanalda daha fazla görünür olmak isteyecekler. Bir çok marka bu yıl SEO kanalı için yeni bütçe ayıracak belkide. Ayıran markalar ise daha tecrübeli ajanslarla çalışabilmek için daha fazla ödeme yapmayı kabul edecek. Bu kanal için aktif bir oyuncu sayısının artacağının bir göstergesi diyebiliriz. Daha fazla rekabet ile birlikte spam çalışmalarla kısa vadeli başarılar yakalayan markalar maalesef 2016’da arama motorlarında ilk sıralarda olamayacaklar. Bu noktada sabırlı ve uzun vadeli bir SEO stratejisine ihtiyaç olduğunu fark edecekler.

digital-age-dergi-seo-2016

2016’ya giriş yaptığımız bu günlerde, geriye dönüp baktığımız zaman yeni teknolojiler ile SEO’yu dahil edip yaratıcı fikirler geliştirilebilir mi?

2016’da SEO artık diğer marketing kanallarıyla hiç olmadığı kadar bütünleşik olmak zorunda. Tek başına sitedeki teknik SEO hatalarının düzenlemek yeterli olmayacak görüşündeyim. İçerik ekibiyle, PR ajansıyla, creative ajansla, medya planlama ajansıyla ortak oturumlar sonunda çıkan SEO stratejileri uzun vadede marka için daha verimli ve başarılı olacak. Amerikada destek verdiğimiz bir firmaya güzel bir fikir sunduk. Fikir şuydu: Çektikleri reklam filmini çok daha specific bir hedef kitleye göstermek istiyorlardı. Facebook, Twitter vb kanallar için zaten yatırımları olduğundan biz biraz daha farklı bir çözüm sunduk. Kendi kategorilerinde ilgilendikleri siteleri seçerek hedef kitlelerinin arama motorlarında arama yaptığı kelimeleri ve bu kelimeler sonunda tıkladıkları video sayfalarını belirledik. Sitelerle iletişime geçip arama motorlarından sadece belirlediğimiz sayfalara gelen insanlara videomuzu izlettik. Bu sayede örneğin Tesla arabası için özel sigorta arayan kişilere (adwords reklamlarına tıklamayanlar) organik sonuçlarda birden fazla sonuçta karşılarına çıkma şansı yakaladık. Bu tarz entegre çalışmalarla desteklenen SEO çalışmaları çok daha verimli ve hedeflerin yakalanması adına güzel olacak.

Türkiye’de markaları ve çalışanları bilinçlendirmek anlamında SEO ile neler yapılması gerekmektedir?

Öncelikle markalar arama motorlarından ne bekliyorlar? Hedeflerini net olarak belirlemeliler ve doğru ekibi içerde kurarak ya da ajansla bu çalışmayı koordineli olarak zamana yayarak sürdürmelidir. Bu çalışmaları koordine eden çalışanlar da aynı bilinçte olmalıdır. Yeni başlayan SEO projesinde 3. haftanın sonunda neden trafiğimiz yükselmiyor gibi bir yaklaşım maalesef ne ajansı ne markayı bir adım ileri taşımaz. En önemli bir diğer konu markaların içerdeki ekiplerini bu konuda daha fazla bilgilendirmeleri. Gerek eğitim gerek farklı motivasyonlarla hem markalar hem çalışanlar onlar için belkide yeni olan bu konuyu daha iyi anlamaya çalışmalı ve stratejilerinde mutlaka SEO’ya yer vermelidirler.

Dijital pazarlama alanında kendini geliştirmek isteyen ve bu alanı merak eden kitle için SEO’nun önemi sizce nedir?

Dijital pazarlama alanında olan ya da kendini bu alanda geliştirmek isteyen kişilerin ilk öğrenmesi gereken SEO bence. Çünkü arama motorları dijital pazarlama kanalları arasında en önemli değere sahip olan kanal ve bir dijital pazarlamacı olarak bu konuya yeteri kadar eğilmeli ve yakından takip etmelidir. Sektörde bu alanda içerik üreten blogları, sektör profesyonellerini yakından takip etmelidir. Kendisi de bu alanda deneyim kazanabilmek için çalıştığı marka bu konuda bir çalışma yapmıyorsa yapılması gerektiği bilinci aşılanmalı, eğer yapıyorsa da çalışmaları yakından takip edip kendisini nasıl daha fazla geliştirebileceğini eksik yönlerini görerek fark etmelidir. Paralelde Adwords, Facebook, Twitter, Instagram gibi insanların zaman geçirdiği platformlarda daha etkili reklam yönetimlerinin detaylarını öğrenmeye zaman harcamalı ve diğer marketing kanallarıyla SEO’yu nasıl bağlayabileceği üzerinde kafa yormalıdır.

About ilyas teker

İlyas, az markaya, özel olarak hazırlanan SEO danışmanlığı veren Mosanta’nın kurucusu.

12+ yıldır SEO alanında Pegasus, Coca-Cola, adidas, Sony gibi 200’den fazla markaya Türkiye, Avrupa ve Amerika’da SEO danışmanlığı verdi. Uzun bir süre Amerika, Chicago’da SEO Direktörü olarak çalıştı.

Dijital pazarlama ile ilgili konferansların yanında İlyas, popüler bir çok pazarlama dergisi ve web sitesinde makaleler yazıyor.

Ayrıca İngiltere’de faaliyet gösteren DeepCrawl şirketinin danışman kurulunda yer alıyor.