İnsanoğlunun zekasına hayranım. Saksıyı çalıştırdığında ne kurnazlıklar geliyor aklına aslında. Bu kurnazlıklardan biride: Cloaking. İlk öğrendiğimde vay canına dedirtti bana. Mantığı ve uygulanması gayet basit ama yine de birileri oturup bunu düşümüş yani.

Nedir Cloaking dedikleri olay?

Cloaking; arama motorlarının indexlemek için kullandıkları örümcek, crawler,  ya da spider olarak adlandırabileceğimiz botlarıyla, gerçek ziyaretçileri (insani) birbirinden ayırıp, örümceklere ayrı, kullanıcılara ayrı sayfa göstererek iki yüzlü davranma yöntemidir. Nedir bunun faydası diye sorarsanız saymakla bitmez. (aman ilyas ne yapıyorsun insanları yanlış yönlendirme!) En büyük faydası arama motoru botlarına farklı sayfa gösterdiğiniz için sayfanızı indexlerken normalde o sayfanızda olmayan şeyleri yazabiliyor olmanız. Ama arayüzde öyle bir durum olmadığı için bot bunu anlayamıyor(du). Bu yöntemle bir çok site arama motorlarında üst sıraya çıkmıştı. Ama bunu fark eden mühendisler olaya el koydu tabi ki.

Nasıl yapıyorlar(dı)?

IP adresinden ya da  web browserın verdiği “User Agents” bilgisi bu yöntemi tetiklemek için yeterli oluyordu. Halen kullananlar var mı bilmiyorum ama bu tür bir yöntem site sahibine uzun dönemli bir getiri sağlamayacağı kesin.

Sözün özü

Başta Google olmak üzere diğer arama motorları da gün geçtikte gelişiyor. Bunu belki biz fark etmiyoruz ama bu bir gerçek. O yüzden kurnazlık yapıp kısa dönemde aramalarda üst sıralara çıkmak için bu tür yöntemler kullanmayalım. Ben eminim ki Google orjinal içeriğin hakkını veriyor. Cümlemi google’nin çok kullandığı bir sözle bitirmek istiyorum. Google der ki: “Don’t be evil! (şeytan olma)

About ilyas teker

İlyas, az markaya, özel olarak hazırlanan SEO danışmanlığı veren Mosanta’nın kurucusu.

12+ yıldır SEO alanında Pegasus, Coca-Cola, adidas, Sony gibi 200’den fazla markaya Türkiye, Avrupa ve Amerika’da SEO danışmanlığı verdi. Uzun bir süre Amerika, Chicago’da SEO Direktörü olarak çalıştı.

Dijital pazarlama ile ilgili konferansların yanında İlyas, popüler bir çok pazarlama dergisi ve web sitesinde makaleler yazıyor.

Ayrıca İngiltere’de faaliyet gösteren DeepCrawl şirketinin danışman kurulunda yer alıyor.